Erasmus Programı Neler Kazandırır?
Üniversitelere Kazandırdıkları
- Uluslararası tecrübe ve itibar
- Çok kültürlü ve milletli ortamda eğitim
- Hoşgörü ve kültürler arası diyalog
- Tanıtım / uluslararasılaşma
- Araştırma ve bilimin oluşumuna katkı
- Projelere ve değişime kaynak temini
- Kendini yenileme / geliştirme yoluyla kalitenin arttırılması
- Üniversiteler arası rekabet
Öğrencilere Kazandırdıkları
- Yurtdışı deneyimi
- Çok kültürlü ortamda ders işleme
- Değişik kültürleri tanıma
- Kendi kültürünü tanıtma
- Yeni arkadaşlar edinme
- Eğitim sonrası iş/mesleki bağlantılar
- Farklı bir okulda öğrenci olabilme
- Farklı bir sistem görebilme
Topluma Kazandırdıkları
- AB ile entegrasyon
- Eğitimde kalitenin artırılması
- Üniversite şehrine ekonomik ve kültürel canlılık kazandırması
- Üniversite+ vatandaş+ iş dünyası yakınlaşması
- Türkçenin yaygınlaştırılması
- Kültürlerin etkileşimi, farklı kültürleri tanıyarak önyargıların kırılması
- Türkiye'nin tanıtımı
Erasmus öğrencisi olmak için nasıl başvurabilirim?
Erasmus öğrencisi olmak için her yıl Üniversitemiz başvuru süresi belirlemektedir. Başvuru atrihleri için Erasmus Akademik Takvim kontrol edilmelidir. Gerek ana sayfadan gerekse Erasmus Koordinatörlüğü web sayfasından duyurular ilan edilmektedir. Bu süre içinde öğrenciler başvurularını yaparlar.
Gidecek olan Erasmus öğrencileri nasıl seçiliyor?
Başvurucak öğrencilerin Genel Not Ortalaması Lisans Öğrencileri için minimum 2.20/4.00 Yüksek Lisans/Doktora Öğrencileri için minimum 2.50/4.00 olmalıdır.
Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından son iki yıl içerisinde yapılmış olan Erasmus İngilizce sınav sonuçları (50/100) başvuruda geçerli olacaktır. Bununla birlikte YÖK tarafından geçerliliği kabul edilen KPDS (son 5 yıl), ÜDS (son 5 yıl) ve YDS'den (son 5 yıl – Üniversite giriş sınavı değil), YÖKDİL'den alınmış olan puanlar; bu sınavlara ek olarak, ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen sınavlardan alınmış olan puanlar (50/100), ÖSYM tarafından yayınlanan en güncel dönüştürme tablosu esas alınarak kabul edilmektedir. Bunlara ilave olarak Üniversitemiz Yabancı Diller Koordinatörlüğü Hazırlık Sınıfı bitirme notları ve Hazırlık Sınıfı muafiyet sınavı notları Erasmus öğrenci öğrenim-staj faaliyetlerine başvurular için geçerli sayılmaktadır.
Seçimlerde değerlendirme ölçütü ve ağırlıkları şöyledir: Akademik Başarı Düzeyi : % 50 Dil Seviyesi : % 50
Avrupa’daki istediğim herhangi bir üniversiteye Erasmus öğrencisi olarak gidebilir miyim?
Hayır, Bölümünüz/Yüksek Okulunuz/Enstitünüzün, sizin devam ettiğiniz programla ya da bölüm ile ilgili karşılıklı Anlaşması (Bilateral Agreement ) olması gerekir. Anlaşma tablosundan bölümünüzle ilgili anlaşma olup olmadığını varsa hangi ülke/üniversiteyle olduğunu öğrenebilirsiniz. Ama Erasmus Staj faaliyeti yapmanız için ikili anlaşma şartı yoktur.
Erasmus Programı çerçevesinde yurtdışında ne kadar kalabilirim?
Erasmus programında öğrenci öğrenim hareketliliği süresi asgari 3 ay ile azami 12 ay arasında değişmektedir.
Karşılıklı Anlaşma(Bilateral Agreement) Nedir?
İki üniversitenin Erasmus+ programı kapsamında imzaladığı, bir yıl veya daha uzun süreli, öğrenci (ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora) ve/veya öğretim elemanı değişimini taahhüt eden anlaşmadır.
İkili anlaşmalar nasıl yapılır? İkili anlaşma yapılması için ben ne yapabilirim?
İkili anlaşmalar, üniversitelerin bölümleri arasında, üniversitelerin yetkili kişilerince belli sayıdaki öğrencilerin belli toplam süreliğine değişim öğrencisi olması içeriğiyle imzalanarak yapılır. Üniversiteler toplam ikili anlaşma kapasiteleri için Merkezden hibe talep ederler. Merkez, akademik yıl başında alınan hibe talebini, üniversitenin geçmiş yıl performansına ve kendi bütçe olanaklarına bakarak değerlendirir, karşılayabildiği oranda karşılar. Merkezin karşıladığı oranda ikili anlaşmalar hayata geçer. Üniversitelerin Merkezden hibe almaksızın anlaşmalarını hayata geçirmeleri, öğrenci/öğretim elemanlarını hibe vermeden ya da kendi kaynaklarından hibe vererek göndermeleri mümkündür.
Öğrencilerin ikili anlaşma yapma olanakları olmamakla birlikte, üniversite yetkililerine ortak bulmakta yardımcı olabilirler. Yurt dışındaki arkadaşları, akrabaları vasıtasıyla üniversiteler arasında iletişim kurulmasına yardımcı olabilir, anlaşma olasılığının yüksek olduğunu bildikleri üniversiteleri Erasmus koordinatörlüklerine bildirebilirler. Ancak yapılacak olan hiçbir anlaşma, bu anlaşma zeminini hazırlayan bir öğrenci dahi olsa belirli bir öğrencinin şahsına yönelik olamaz. Sahip olunan her anlaşma kurum adına bir değişim zeminidir ve bütün öğrencilerin istifadesine açıktır.
Erasmus öğrencisi olarak bölümümün karşılıklı anlaşmasının olmadığı fakat üniversitenin anlaşmasının bulunduğu bir üniversiteye gidebilir miyim?
Hayır. Uygulamaya göre Erasmus öğrencisi olarak ancak bölümünüzün anlaşma yaptığı üniversitelere gidebilirsiniz.
Öğrenim Anlaşması Nedir?
Öğrenim anlaşması gittiğiniz üniversitede alacağınız dersleri, kredileri ile birlikte gösteren belgedir. Orada alacağınız dersleri gösterir.
Erasmus öğrencisi olarak yurt dışında bulunduğum sürede kendi üniversiteme kayıt yaptıracak mıyım, öğrenim ücreti ödemem gerekir mi?
Kendi üniversitenize öğrenci öğrenim ücretini ödemek zorundasınız. Ancak ders seçmezsiniz ve dolayısıyla ders kaydı yaptırmazsınız.
Erasmus öğrencisi olarak gittiğim üniversitede kayıt parası ödeyecek miyim?
Hayır. Karşı üniversite, Erasmus+ programı kapsamında gelen öğrenciden herhangi bir kayıt, sınav veya öğrenim ücreti talep edemez. Ancak sigorta akademik malzemelerin fotokopisi, laboratuar ürünlerinin kullanımı gibi çeşitli materyallerin kullanılması için ek bir ödeme talep edilebilir.
Kredi Yurtlar Kurumu'ndan kredi alıyorum. Erasmus Programı'na kabul edilirsem, kredim kesilir mi?
Hayır krediniz kesilmez. Erasmus programından yararlanan öğrencilerin başka kurumdan aldığı hiçbir burs/ kredi kesilmez.
Erasmus programına katılmak için ücret ödemem gerekir mi?
Hayır. Erasmus programı ücretsizdir.
Pasaport ve vize işlemlerini kendim mi yapmak zorundayım?
Evet. Pasaport ve vize işlemleri sizin kendi sorumluluğunuzdadır. Erasmus Ofisi size sadece vize almanızı kolaylaştıracak bir belge verir.
Hangi Sağlık Sigortasını Yaptırmalıyım?
Gidilen her ülkenin farklı talepleri olmakla birlikte, uluslararası geçerliliği olan en kapsamlı sağlık sigortasını tercih ediniz. Sigortaların içerikleri ve kapsamlarının genel merkezlerden öğrenilmesi tavsiye edilmektedir.
Erasmus staj programıyla kendi bulduğum staj yerine gidebilir miyim?
Öğrenciler üniversiteleri tarafından önerilen yerlerde staj yapabilecekleri gibi, staj yerlerini kendileri bulup Erasmus koordinatörlüklerine başvuruda bulunabilirler. Gerek üniversitenin önerdiği staj kurumlarına başvuran, gerekse kendi staj yerleri ile başvuran öğrenciler arasından ilgili akademik yıla ilişkin seçim kriterlerine göre seçilen öğrenciler kontenjan dahilinde faaliyetten faydalanabilir.
Öğrenci Hareketliliğinde yabancı dil ne kadar önemlidir?
Erasmus öğrencisi olarak yurt dışına gidecek öğrencinin belirli bir düzeyde yabancı dil bilmesi gerekir. Bunun gidilecek ülkenin dili olması şart olmayabilir. İngilizce dili Avrupa ülkeleri içinde büyük ölçüde birleştirici bir dil olmaktadır. Bununla birlikte, gidilen okuldaki eğitim dilinin bilinmesinin istenmesi de mümkündür. Öğrencinin İngilizce veya gittiği ülkenin dilini Erasmus öğrenim veya staj hareketliliğinin gerekliliklerini (dersleri takip etme, sınavlarda ve çalışma ortamında kendini ifade etme vb) yerine getirebilecek düzeyde bilmesi gerekmektedir. Faaliyete başlamadan önce gidilecek kurumda hangi dil veya dillerin kabul edildiğinin bilinmesi gerekmektedir.
Merkez veya üniversite tarafından kalacak yer ayarlanır mı?
Gidecek öğrenci veya üniversite personeline kalacak yer ayarlanması Merkezin veya üniversitelerin sorumluluğunda değildir. Ancak gidilecek üniversitenin Erasmus koordinatörlüğü öğrencilere nerede kalınabileceği, üniversite ve şehirdeki konaklama imkanları ile ilgili bilgi ve tavsiyeler verecektir.
Üniversitem aracılığı olmadan, kişisel olarak Erasmus programından faydalanabilir miyim?
Hayır. Erasmus programı kurumsal bir faaliyet alanıdır. Erasmus programından yalnızca öğrencisi veya personeli olduğunuz yüksek öğretim kurumu aracılığıyla faydalanabilirsiniz.
Gittiğim üniversiteden 5 ders alıp 3'ünden başarılı 2'sinden başarısız olduğumda ne olur?
Başarısız olunan dersler döndükten sonra kendi üniversitenizde tekrar alınır.
Personel eğitim alma hareketliliği faaliyetinden kimler faydalanabilir?
Yükseköğretim kurumlarının akademik ve idari personeli çalışma alanlarında kendilerini geliştirmek ve diğer Avrupalı meslektaşlarıyla tecrübe paylaşımında bulunmak üzere bu faaliyete katılabilirler.
Ne kadar Erasmus Hibesi alabilirim?
Misafir olacağınız üniversitede alacağınız aylık hibe miktarı ülkeden ülkeye değişmektedir, fakat bu miktar tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak düzeyde olmayabilir. Hibe tablosunu kontrol edebilirsiniz.
Erasmus öğrencisi seçildikten sonra ne zaman Erasmus Hibesini alacağım?
Seçilen öğrencilere ödemeler iki taksitte yapılır. Öğrencinin gitmesi öngörülen süreye göre hesaplanan toplam hibenin 135 günü aşması takdirde sadece 135 günün %80’i oranında - Ulusal Ajans tarafından üniversite hesabına geçirildikten sonra - ilk ödeme olarak verilir. İkinci taksit ise, öğrenim dönemi sonunda “katılım sertifikası”nda yer alan ve pasaport giriş-çıkış tarihleri kesin gerçekleşme süresi dikkate alınarak Hibe Sözleşmesinde yer yapılır. Kasıtlı olarak sorumluluklarını yerine getirmeyen öğrencinin kalan ödemesinin kısmen veya tamamen yapılmaması; veya yapılmış bulunan ödemesinin iadesinin istenmesi hakkı saklıdır. Aylık bazda ödeme yapılmaz.
Mezun öğrenciler öğrenim ve staj faaliyetlerinden faydalanabilirler mi?
Öğrenci öğrenim hareketliliği için öğrencilerin öğrencilik statülerinin bulunması gerekmektedir. Diğer taraftan, yeni dönemde yapılan bir değişiklik ile birlikte, yeni mezunların öğrenci staj faaliyetinden faydalanabilmelerine imkân tanınmıştır. Bu husus,öğrencilik statüsü devam ederken staj programına başvuru yapan öğrencilerin mezuniyetlerinden sonraki 1 yıl içerisinde, 2-12 ay süre ile staj hareketliliği yapabilmelerine imkân vermektedir. Öğrenci, mezuniyet sonrası staj faaliyetinden yararlanmak istiyorsa,öğrenciliği devam ederken yükseköğretim kurumuna başvurmalı ve seçilmelidir. Mezuniyet sonrası başvuru kabul edilmemektedir.
Erasmus öğrencisi olarak gittiğim üniversitede Oryantasyon programına katılacak mıyım?
Evet. Neredeyse her üniversite gelen Erasmus öğrencilerine Oryantasyon programı hazırlamaktadır. Oryantasyon programı sizin, o üniversite ve eğitim sistemi hakkında bilgi almanıza ve ortama adapte olmanıza yardımcı olur.
Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) nedir?
Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) ögrenci merkezli, ögrenenin, programin öngörülen ögrenme edinimleri ve yetileriyle ifade edilen amaçlarini basarabilmesi için gereken ögrencinin is yüküne dayali bir kredi sistemidir.
Gittiğim okulda alacağım derslerin burada karşılığı olmalı mı? Kaç ders almalıyım?
Evet. Her aldığınız dersin burada mutlaka karşılığı olmalı ve gitmeden önce Öğrenim Anlaşması’nda (Learning Agreement) belirtilen derslerin üniversitemiz dersleriyle eşleştirilmesi yapılmalıdır. Alacağınız ECTS kredisi miktarı, bir dönem için en az 30 olmalı. Bunun kaç derse karşılık geleceği her partner üniversitede farklı olabilir.
Ne kadar hibe alacağız?
2018 dönemi itibariyle ülkelere göre değişen aylık hibe miktarları tabloda olduğu gibidir:
Hayat Pahalılığına Göre Ülke Grupları |
Hareketlilikte Misafir Olunan Ülkeler |
Aylık Hibe Öğrenim (Avro) |
Aylık Hibe |
1 ve 2. Grup Program Ülkeleri |
Danimarka, Finlandiya, İrlanda, İsveç, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç, Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Güney Kıbrıs, Hollanda, İspanya, İtalya, Malta, Portekiz, Yunanistan |
600 |
750 |
3. Grup Program Ülkeleri |
Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya, Türkiye |
450 |
600 |
Neden EURO hesabı açtırmak gereklidir?
Euro hesabı açtırılmasının nedeni, Türkiye Ulusal Ajansı'ndan Türkiye'deki üniversitelere hibenin Euro üzerinden aktarılması ve üniversite bütçelerinde hibenin Euro olarak bulunmasıdır. Bu nedenle Üniversite bütçesinde Euro olarak bulunan hibe öğrenciye de Euro olarak aktarılır.
Gidilen ülkede bizi karşılayacaklar mı?
Gidilecek olan ülkelerde öğrencilerin havaalanlarında, otobüs terminallerinde ya da tren istasyonlarında karşılanması tamamen karşı üniversitenin inisiyatifindedir. Bu konuda bağlayıcı bir hüküm yoktur.
Tercihimi değiştirmek istiyorum ne yapabilirim?
Öğrencilerin tercih değişikliği yapabilmesi için boş kontenjanların bulunması gerekmektedir. Boş kontenjanlar olduğu müddetçe öğrenci ofisimizle iletişime geçip, tercih değişiklik talep dilekçesini imzalı olarak Erasmus Ofisi'ne teslim etmesi gerekmektedir.